Het zelf vervangen van stoppen nadat stoppen doorgeslagen zijn, is helemaal niet zo ingewikkeld. Het verschilt per type woning welke stoppen er in de woning aanwezig zijn. In oudere woningen zijn veelal stoppen aanwezig die niet hergebruikt kunnen worden. Het is daarom aan te raden om in dergelijke woningen altijd extra stoppen te bewaren. Zo komt u nooit voor verrassingen te staan en hebt u altijd stoppen om te gebruiken wanneer er een stop is doorgeslagen. Zo zit u dus nooit door uw eigen schuld in het donker.
Overbelasting
De meeste stoppen springen door overbelasting. Overbelasting wordt veroorzaakt door een afnemen van teveel ampère van dezelfde groep. Een groep kan meestal 16 ampère leveren. In ons land betekent dit dat maximaal 3700 Watt tegelijkertijd kan worden gebruikt. Wanneer de op een groep ingeschakelde apparaten meer stroom gebruiken, zal de stop springen. Dit gaat vaak fout bij apparaten die veel elektriciteit gebruiken. Dergelijke apparaten zijn bijvoorbeeld apparaten die warmte opwekken. Denk aan een waterkoker, koffiezetapparaat, frituurpan en wasdroger. Wanneer deze apparaten op dezelfde groep zijn aangesloten, kan de stop er gemakkelijk uitspringen.
Kortsluiting
Kortsluiting ontstaat wanneer een apparaat defect is van binnen. Bijvoorbeeld als een apparaat nat is geworden, erg oud is of is gevallen. Om te voorkomen dat een apparaat onder stroom komt te staan, of dat een apparaat oververhit wordt en brand veroorzaakt, wordt de stroom uit geschakeld. Hierdoor worden ernstige problemen voorkomen. Wanneer u vermoedt dat sprake is van kortsluiting, is het verstandig om het desbetreffende apparaat weg te gooien. Vaak is het toch niet meer te repareren. Mocht dat wel het geval zijn dan kunt u uiteraard reparatie overwegen.