Begrippen

Is een schakelaar die bij een gebreken van aangesloten elektrische apparaten de stroom automatisch uitschakelt op deze apparaten. Een aardlekschakelaar biedt bescherming tegen elektrocutie.

De hoeveelheid elektriciteit ook wel stroom genoemd wordt gemeten in ampère, vernoemd naar de natuurkundige André-Marie Ampère. Een stopcontact geeft altijd een vast aantal ampère.

De plek waar alle installatiedraden bij elkaar komen, vaak boven een lichtpunt. De centraaldoos is een speciale lasdoos die wordt geplaatst op plek waar alle elektrische installaties samen komen.

Met een dimmer kunt u de intensiteit van uw verlichting bepalen in een bepaalde ruimte.

Naam voor een stekkersysteem die goedgekeurd is voor het aansluiten van apparaten met een hoog vermogen. Perilex is dus vooral geschikt voor bedrijven die een hoog vermogen nodig hebben maar ook voor kookgroepen zoals inductiekookplaten.

De sterkte van elektriciteit wordt gemeten in Volt, ook wel afgekort met een V. De naam komt van de Italiaanse natuurkundig Alessandro Volta. De meeste stopcontacten in Europa hebben allemaal 230 Volt, in Amerika is dit vaak 110 Volt. Bij alle elektronische apparaten werken op 110 V of 230 V.

Elektrisch vermogen wordt gemeten in Watt, vernoemd naar de schotse ingenieur James Watt. Het vermogen is eigenlijk de spanning x de stroom, oftewel Volt x Ampère. Een gemiddelde stroomgroep in een woning bestaat uit 3680 Watt.