Skip to main content

Hoe vervang ik een lamp?

Door 18 november 2019Blog

Oh nee, u doet het licht aan maar de lamp spat kapot. Er is niets vervelender dan een kapotte lamp. U kunt minder goed zien en uw huis is minder goed verlicht. Gelukkig is het niet moeilijk om uw eigen lampen te vervangen! Meestal is het maar een kleine klus en kunt u binnen de kortste keren weer genieten van het licht in uw huis. In dit artikel vindt u tips terug van onze elektricien over hoe u het beste uw lampen kunt vervangen.

Draai er gewoon een nieuwe lamp in

Wanneer uw lamp kapot is, kunt u de gloei- of spaarlamp gerust losdraaien. Let er wel altijd op, of de lamp niet nog warm is, doordat deze een tijdje heeft gebrand voordat hij kapotging. Anders loopt u namelijk het risico, om een lelijke brandwond aan uw vingers op te lopen en dit is uiteraard niet de bedoeling. Wanneer de lamp koud genoeg is, kunt u hem gerust verwijderen en inwisselen voor een werkende lamp. Voordat u de nieuwe lamp erin draait, is het wel noodzaak dat u de elektriciteit tijdelijk uitschakelt. Anders loopt u risico om een elektriciteitsschok op te lopen.

Kies voor de juiste fitting

Voordat u de lamp vervangt, dient u goed te controleren wat de fitting is. Niet elke lamp past in elke fitting. U kunt de fitting vaak aflezen aan de binnenkant van de lamp. Het gaat dan om een bepaalde code. Koop altijd een nieuwe lamp die in de fitting van uw verlichting past. De E27 fitting komt het vaakst voor. Vrijwel alle soorten gloei-, LED-, spaar- of halogeenlampen passen in een E27 fitting. Alleen spots hebben een speciale GU10 fitting. Wanneer u een spotje vervangt kunt u de twee pennetjes aan de onderkant van de spot, in de plug van de spot duwen en een kwartslag draaien om de spot vast te klikken.