Skip to main content

Alles wat je moet weten over een perilex aansluiting

Door 14 december 2018december 27th, 2018Blog

In jouw woning barst het ongetwijfeld van de stopcontacten. Dit mag natuurlijk ook wel, want er zijn de afgelopen jaren steeds meer elektrische apparaten bijgekomen. De meeste van deze apparaten sluit je aan op een normaal stopcontact. Voor sommige apparaten moet er echter een speciaal stopcontact geplaatst worden. Dit stopcontact noemen we ook wel een perilex aansluiting. Ben jij niet bekend met deze speciale aansluiting? Dan vraag jij je ongetwijfeld af wat dit precies is. In dat geval ben je hier aan het juiste adres. Wij vertellen je hier namelijk alles wat jij moet weten over een perilex aansluiting!

Verschil met een gewoon stopcontact

Om te beginnen is het wel makkelijk om te weten waarin een perilex aansluiting verschilt van een gewoon stopcontact. Het voornaamste verschil zit hem in de toevoer wat stroom betreft. Een perilex aansluiting kan namelijk veel meer stroom leveren dan een standaard stopcontact. Hoe dit komt? Doordat een perilex aansluiting over drie fasen beschikt. Een gewoon stopcontact heeft er slechts twee. Door deze extra fase kan er dus meer stroom aangeleverd worden. Hierdoor kun jij krachtigere apparaten gebruiken in jouw woning. Denk bijvoorbeeld aan een keramische of inductiekookplaat. Dit soort keukenapparaten werkt doorgaans alleen maar op een perilex aansluiting.

Speciale stekker

Denk jij dat het niet nodig is om een speciale perilex aansluiting te hebben voor bijvoorbeeld een inductiekookplaat? Dan heb je het goed mis! Zonder deze aansluiting kun jij het apparaat namelijk niet gebruiken. Het is ook niet mogelijk om een perilex stekker in een gewoon stopcontact te doen. Waarom niet? Omdat een perilex aansluiting niet twee, maar vier openingen heeft. Stekkers van apparaten die op perilex werken, hebben dan ook vier pennen in plaats van twee. Er moet dus wel degelijk een speciale installatie komen om een zwaar elektrisch apparaat te kunnen gebruiken.

Hoe krijg je een perilex aansluiting?

Heb jij nog geen perilex aansluiting? Dan zal deze dus aangelegd moeten worden. Dit is een lastige klus. Het is namelijk niet alleen een kwestie van een stopcontact plaatsen. Een perilex aansluiting moet namelijk een eigen groep krijgen in de meterkast. Vaak zijn dit zelfs twee groepen, zodat de grote stroomvraag makkelijk verwerkt kan worden. Perilex aansluiten vraagt dus wel enige kennis van zaken. Heb jij dit zelf niet? Schakel dan een elektricien in om de aansluiting te realiseren. Hij kan niet alleen een extra groep plaatsen, maar tevens ook de kabels trekken en het stopcontact aansluiten. Met een professional weet jij dus zeker dat jouw perilex aansluiting straks naar behoren werkt!