Skip to main content

Hoe kun je een geaard van een niet-geaard stopcontact onderscheiden?

Door 11 december 2018december 27th, 2018Blog

Heb jij ooit nagedacht over de stopcontacten in jouw woning? Waarschijnlijk niet. Je steekt er gewoon een stekker in en er komt stroom uit, zo simpel is het. Aan de achterkant is het natuurlijk allemaal een stuk complexer. Om elektriciteit via een stopcontact te kunnen krijgen, moet deze immers aangesloten zijn op de groepenkast. Dit kan op twee manieren: met twee draden en met drie draden. Door dit verschil in aansluiting, maken we ook onderscheid in twee soorten stopcontacten: geaarde en niet-geaarde. Maar hoe kun je deze twee eigenlijk van elkaar onderscheiden?

Kijk naar de draadjes

Zoals gezegd heeft een niet-geaard stopcontact twee draden: een bruine en een blauwe. Bij een geaarde variant tref je daarnaast ook nog een geelgroene draad aan, de aarde genaamd. Waarom deze draad zo heet? Omdat hij via een aarderail in jouw meterkast in verbinding staat met de aarde. Bij een te grote hoeveelheid elektriciteit zorgt deze draad ervoor dat dit wordt afgevoerd. Hierdoor komt er geen spanning op elektrische apparaten of lichtschakelaars te staan.

In een oogopslag te zien

Ben jij iemand met twee linkerhanden? Dan lijkt het je mogelijk niet verstandig om zelf het stopcontact van de muur te halen. Gelukkig is dit ook niet nodig. Er is namelijk nog een andere manier waarop jij een geaard stopcontact kunt herkennen. Hiervoor hoef jij de wandcontactdoos alleen maar even te bekijken. Zitten er twee stalen pennetjes aan de boven- en onderkant van het stopcontact? Dan gaat het om een geaard exemplaar. Zijn jouw stopcontacten gewoon rond en hebben ze enkel twee openingen voor de stekker? Dan is het een niet-geaard exemplaar.

Welke van de twee is beter?

Nu jij de zichtbare verschillen tussen de twee stopcontacten weet, ben je vast ook benieuwd welke van de twee beter is. Of maakt dit niet uit? Jawel, dat is wel degelijk het geval. Een geaard stopcontact is namelijk een stuk veiliger. De aarderail zorgt er hier bij overspanning namelijk voor dat de stroom wordt afgevoerd naar de aarde. Een elektrisch apparaat komt zo nooit onder stroom te staan. Bij een geaard stopcontact hoef jij dus niet bang te zijn dat je een opdonder krijgt zodra je het apparaat aanraakt na blikseminslag of kortsluiting.

Overstappen naar geaarde stopcontacten

Heb jij niet-geaarde stopcontacten en wil je deze vervangen? Laat dit dan over aan een elektricien. Waarom? Omdat dit een lastige klus is. Indien jij er zelf geen ervaring mee hebt, bestaat bovendien de kans dat de aardedraad verkeerd wordt aangesloten. In dat geval kunnen er alsnog gevaarlijke situaties ontstaan. Door een elektricien in te schakelen, beperk je dit risico tot een minimum.