Skip to main content

Zelf een stopcontact aanleggen stap voor stap

Door 1 juni 2018februari 17th, 2020Blog

Een stopcontact aanleggen kan in verschillende situaties noodzakelijk zijn. Mogelijk bent u ontevreden over het aantal stopcontacten in een bepaalde ruimte, of wilt u uw woning uitbouwen met een nieuw deel. U kunt er in zo’n situatie voor kiezen om het stopcontact zelf te plaatsen. Houd er hierbij rekening mee dat u op een zeer nauwkeurige wijze te werk moet gaan om complicaties op een later moment te voorkomen. Denk bij complicaties bijvoorbeeld aan een kortsluiting. Een kortsluiting zorgt in veel gevallen voor een stroomstoring en kan daarbij voor brand zorgen, in het ergste geval.

Zelf een stopcontact aanleggen is zodoende alleen verstandig, als u hier enige ervaring in heeft. In dit artikel vertellen we u hoe het aansluiten van een stopcontact in z’n werk gaat.

Stap 1: maak een gat in de muur voor het stopcontact

Om het stopcontact straks te kunnen plaatsen, zult u eerst een gat in de muur moeten maken. Let er hierbij op dat u geen beschadigingen aanricht aan de kabels die al achter de muur lopen. Dit kan tot kortsluitingen leiden!

Stap 2: trek de elektriciteitskabels door naar het stopcontact

Zelf stopcontact aanleggen Nu het gat gemaakt is, kunt u de bestaande elektriciteitskabels achter de muur doortrekken naar het gat voor het stopcontact. Deze kabels heeft u nodig om het stopcontact aan te kunnen sluiten op het stroomnet. Zorg er hierbij voor dat u de stroom in uw woning heeft afgesloten. U wilt de kans op een schok immers zo klein mogelijk maken.

Stap 3: sluit het stopcontact aan

Tot slot is het zaak om het stopcontact aan te sluiten op deze kabels. Om de kans op een schok zo klein mogelijk te maken, is het raadzaam om hier een spanningszoeker bij te gebruiken. Een spanningszoeker is een heel handig apparaatje, die het mogelijk maakt om de spanning op een kabel te meten. Zo weet u precies welke kabels u wel aan kunt raken en welke niet!

Wanneer het stopcontact geplaatst is, kunt u de stroom weer inschakelen en controleren of het stopcontact naar behoren werkt. Mocht dit niet het geval zijn, dan kunt u alsnog voor de hulp van een elektricien kiezen. Onze elektriciens in Amsterdam zijn u graag van dienst.