Skip to main content

Wat zijn de voordelen van LED verlichting?

Door 24 februari 2016juli 25th, 2019Blog

Vraag iemand om de voordelen van LED verlichting te benoemen en de kans is groot dat je als reactie krijgt dat LED verlichting energiezuinig is. Dat is natuurlijk waarheid als een koe. Een LED lamp verbruikt ongeveer 15 procent van de hoeveelheid energie die een gloei- of halogeenlamp met een vergelijkbare lichtopbrengst vereist. Maar dat is lang niet alles. LED verlichting heeft veel voordelen die we eigenlijk lang niet allemaal even goed kennen. Is dat erg? Zeker niet! Maar het is wel goed om te beseffen wat de voordelen van LED verlichting nu eigenlijk zijn. Om die bewustwording iets te vergroten, zullen we hieronder kort enkele voordelen van LED verlichting bespreken.

LED lampen zijn er in tal van kleuren

gereedschap Voorheen – we hebben het dan over de begintijd van LED verlichting – was LED verlichting er eigenlijk alleen in vervelende kleuren. Waar gloeilampen vaak een gezellige kleur licht geven, een beetje geel-achtig (warm wit genoemd), was LED verlichting altijd heel klinisch wit, echt spierwit. Dat is niet prettig voor je ogen; warm licht is veel aangenamer. Tegenwoordig is LED verlichting er ook in de wat warmere tinten en kun je dus ook voor warm licht kiezen. Uiteraard is er ook nog het echte witte licht als je dat liever hebt (voor bijvoorbeeld een etalage).

LED lampen geven direct licht

Gloeilampen hebben het probleem niet zozeer, maar spaarlampen en TL-buizen des te meer: ze moeten even opstarten voor ze licht geven. Dat is irritant als je ergens direct licht wil hebben, bijvoorbeeld in het toilet. Een LED lamp heeft daar geen last van en is direct opgestart.