Skip to main content

Wat zijn de voordelen van LED verlichting voor het milieu?

Door 19 oktober 2017juli 6th, 2018Blog

Verreweg de meeste Nederlanders schaffen LED verlichting aan vanwege het financiële aspect. Doordat LED lampen een stuk minder energie verbruiken dan de traditionele gloei- en hallogeenlampen, worden de maandelijkse energiekosten een stuk lager. Het aanschaffen van LED verlichting is een kleine investering, maar op de lange termijn is het zeker weten de moeite waard. LED verlichting is overigens niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Maar wat zijn eigenlijk precies de voordelen van LED verlichting voor het milieu?

LED lampen zijn zuiniger

In tegenstelling tot de traditionele gloei- en hallogeenlampen, zijn LED lampen een stuk zuiniger. Dit drukt zich met name uit in het feit dat LED verlichting veel minder energie verbruikt. Ter vergelijking: een LED lamp is ongeveer tien keer zo zuinig als een hallogeenlamp. Doordat LED lampen minder stroom verbruiken, moet er ook minder stroom opgewekt worden. Dit heeft een positief op het effect op het milieu.

Langere levensduur

Naast het feit dat LED lampen minder energie verbruiken dan traditionele lampen, heeft LED verlichting ook een langere levensduur. Een LED lamp gaat over het algemeen vijf tot tien jaar mee. Dat is ongeveer tien keer zo lang als de levensduur van een traditionele hallogeenlamp. Wanneer we een LED lamp vergelijken met een gloeilamp, is de levensduur van een LED lamp zelfs 30 tot 50 keer zo lang. LED lampen hoeven dus veel minder vaak vervangen te worden dan de andere lampen en dat maakt ze een stuk milieuvriendelijker dan de traditionele lampen.

Goed te recyclen

LED lampen zijn niet alleen zuiniger en hebben een langere levensduur, maar zijn daarnaast ook nog eens beter te recyclen dan gloeilampen. Driekwart van de onderdelen van LED verlichting is namelijk recyclebaar. Bijkomend voordeel is dat kapotte LED verlichting gewoon bij het huishoudelijk afval mag, terwijl kapotte gloei- en hallogeenlampen bij het chemisch afval moeten.