Skip to main content

Veilig gebruik van verlengkabels

Door 18 juni 2015juli 25th, 2019Blog

Wanneer u bijvoorbeeld buiten bezig bent heeft u vaak niet de beschikking over een stopcontact, wat wel nodig is voor het maaien van het gras of het knippen van uw hagen. Om toch elektra te kunnen gebruiken is een verlengkabel of stekkerdoos noodzakelijk. Helaas is een simpele stekkerdoos niet altijd even veilig en kan dit zorgen voor uitval van apparatuur, letsel of zelfs een brand bij een langdurig gebruik. U moet er toch niet aan denken, dat er brand in uw woning of tuin uitbreekt! Zeker stekkerdozen die gemaakt zij voor huishoudelijk gebruik, zijn niet berekend op een langdurige en intensieve belasting. Helemaal binnen bedrijven is het gebruik van dergelijke stekkerdozen af te raden!

Tips voor veilig gebruik van verlengkabels

Stekkerblok Het is voornamelijk belangrijk om kortsluiting te voorkomen, aangezien dit de meest voorkomende reden van een brand is. Om dit te voorkomen moet een lokale warmteontwikkeling rond de kabels vermeden worden, door de kabelhaspel altijd volledig af te rollen en geen verlengsnoeren aan elkaar te koppelen. De warmteontwikkeling kan zorgen voor versmelting, waardoor het rubberen omhulsel wegsmelt en de binnenzijde van de kabels tegen elkaar aan kan komen.

Andere tips om verlengkabels veilig te gebruiken zijn onder meer het gebruik van een zo kort mogelijk kabel, omdat dit eveneens een warmteontwikkeling tegengaat. Ook werkt de beveiliging vaak niet volledig, als de doorgang van de stroom belemmerd wordt. Waar mogelijk wordt aangeraden om altijd gebruik te maken van een vast stopcontact, in plaats van stekkerdozen of verlengsnoeren.