Skip to main content

Tips om een blikseminslag te voorkomen in huis

Door 7 maart 2017juli 26th, 2019Blog

Wie vreest er niet voor een blikseminslag in huis als het buiten erg hard onweert en bliksemt? Om de kans op een blikseminslag zo klein mogelijk te maken kunt u verschillende stappen zetten. In dit artikel geven we een aantal handige tips om de kans op een blikseminslag in huis te minimaliseren. Allereerst is het erg belangrijk om tijdens een hevige onweersbui niet met een vaste telefoon te bellen. Veel mensen hebben de neiging om bij een onweersbui contact op te nemen met familieleden en vrienden om te informeren of alles goed gaat. Dit kan echter erg gevaarlijk zijn! Telefoneren met een mobiele telefoon kan wel, mits deze niet op de netstroom aangesloten is.

Hoe is het mogelijk dat er bliksem inslaat?

Bliksem zoekt vaak naar hoge objecten in een omgeving, waar verder geen hoge woningen, flats of bomen te vinden zijn. Een huis tussen weilanden loopt zodoende een groter risico om getroffen te worden door blikseminslag, dan een woning een wijk binnen een grote stad. Ook wanneer de bliksem niet in huis inslaat, kan dit gevolgen hebben. Denk aan een blikseminslag bij een boom naast een woning. In zo’n geval komt de enorme hoeveelheid stroom via buitenleidingen alsnog naar binnen.

Hoe voorkom ik een blikseminslag?

Een blikseminslag voorkomen kan op verschillende manieren. Zorg er onder meer voor dat u alle elektrische apparaten uit het stopcontact trekt. Denk hierbij niet alleen aan een computer, de televisie en de magnetron, maar ook de stekker van het waterbed of uw elektrische deken. Daarbij is het belangrijk om ramen en deuren te sluiten tijdens een onweersbui.

Vindt u de bliksemschichten ook zo indrukwekkend? Kijk er niet te lang naar! Als er sprake zou zijn van een blikseminslag zou het licht wat hierbij ontstaat u kunnen verblinden. Ga om deze reden nooit bij het raam staan tijdens een onweersbui.

Hulp na een blikseminslag in huis

Mocht u te maken hebben gekregen met een blikseminslag in huis, dan is het raadzaam om de hulp van de elektricien van Unikol in te schakelen. Een elektricien zal de elektra in uw woning nalopen op schade en dit waar mogelijk direct voor u herstellen. Zo is de kans klein dat u op een later moment nog te maken krijgt met stroomstoringen of kortsluitingen. Mocht de stroom niet direct werken, dan kan dit ook door problemen met de netbeheerder veroorzaakt worden.

Dekking van de verzekering bij blikseminslag

Vanuit uw opstalverzekering wordt de schade als gevolg van een directe inslag in huis vergoed. Mocht u het slachtoffer worden van een indirecte inslag, zoals eerder beschreven werd, dan wordt schade aan apparaten vaak gedekt door de inboedelverzekering. In de polisvoorwaarden van uw verzekeraar vindt u de exacte dekking bij een blikseminslag.