Skip to main content

Is mijn groepenkast geschikt voor elektrisch rijden?

Door 9 april 2018juli 6th, 2018Blog

Elektrisch rijden is een van de trends uit de afgelopen jaren. Onder meer Tesla legde haar focus op de ontwikkeling van elektrische auto’s, waardoor het gebruik van benzine en diesel niet langer noodzakelijk is. Hoewel het aantal 100% elektrische auto’s nog beperkt is, lijkt we steeds meer die kant op te gaan. Om de elektrische auto’s op te kunnen laden, moet u de beschikking over een laadpaal hebben. Het is echter niet vanzelfsprekend, dat u deze laadpaal bij uw woning kunt laten plaatsen. Is uw groepenkast bijvoorbeeld geschikt voor het gebruik van een elektrische auto? In dit artikel vertelt onze elektricien u hier meer over.

Het gebruik van krachtstroom bij elektrische auto’s

Voor het opladen van elektrische auto’s heeft u krachtstroom nodig. Normaliter wordt krachtstroom alleen aan bedrijven geleverd, of aan mensen die een grootstroomverbruiker in huis hebben staan. Denk bijvoorbeeld aan grote appartementencomplexen waar men steeds vaker op elektra kookt, in plaats van op gas. Voor het gebruik van krachtstroom heeft u een 3-fase-aansluiting in de meterkast nodig. Standaard worden woningen van een 1-fase-aansluiting voorzien, waarmee u normale elektrische apparaten kunt gebruiken. Een 3-fase-aansluiting kan niet zonder toestemming van uw netbeheerder worden geplaatst.

Alternatieven voor het gebruik van krachtstroom

Onze elektriciens staan voor u klaar, om u hulp te bieden bij het plaatsen van een 3-fase-aansluiting in de meterkast. Wanneer de 3-fase-aansluiting geplaatst is, kunt u de laadpaal bij uw woning laten installeren. Er zijn verschillende bedrijven in Nederland, die gespecialiseerd zijn in het plaatsen van laadpalen voor elektrische auto’s. Het is niet toegestaan om de laadpaal zonder toestemming van de gemeente op bijvoorbeeld een stoep te plaatsen. Houd er dus rekening mee, dat de auto in de buurt van de laadpaal geparkeerd moet kunnen worden.

Mocht u deze ruimte niet hebben of geen 3-fase-aansluiting willen laten plaatsen, dan kunt u een verzoek bij de gemeente indienen. Zij zullen vervolgens een laadpaal op gemeentegrond voor u plaatsen. Bij een openbare laadpaal zal ook een vrij toegankelijke parkeerplaats geplaatst worden. Dit kan betekenen dat u uw eigen parkeerplaats op gemeenteterrein verliest.