Skip to main content

Wat is kortsluiting en hoe repareert u dit?

Door 1 september 2017februari 21st, 2018Blog

Voor veel mensen behoort een kortsluiting tot een van de grootste ergernissen. Als gevolg van een kortsluiting kunt u niet langer gebruik maken van de elektra in uw woning. Daarbij kan een kortsluiting in het ergste geval de bron van een brand binnen uw woning vormen. U moet er toch niet aan denken dat er een dergelijke gevaarlijke situatie binnen uw woning ontstaat! Onze elektriciens staan voor u klaar om hulp te bieden bij het opsporen en oplossen van een kortsluiting in huis. Met speciaal gereedschap kan de bron van de kortsluiting vaak snel gevonden worden.

Het ontstaan van een kortsluiting

Een kortsluiting ontstaat vaak tussen twee elektriciteitskabels, waarvan de binnenzijde met elkaar in contact gekomen is. Denk bijvoorbeeld aan het versmelten van twee kabels, als gevolg van de vrijgekomen warmte die niet kan ontsnappen. Dit hoeven niet altijd elektriciteitskabels tussen twee muren, vloeren of een plafond te zijn. Denk ook aan verschillende, vaak oudere elektrische apparaten die de bron van een kortsluiting kunnen vormen. Door de grote hoeveelheid stroom die bij een kortsluiting vrijkomt, zal de betrokken stop in de meterkast springen.

Een kortsluiting opsporen

Wanneer een kortsluiting binnen een elektrisch apparaat ontstaan is kunt u deze relatief eenvoudig zelf opsporen. Dit doet u door alle apparatuur uit te schakelen en de gesprongen stop in de meterkast te vervangen. Vervolgens kunt u de apparaten stuk voor stuk inschakelen om te zien wanneer de stop opnieuw uit de meterkast springt. Nu kunt u het apparaat wat de bron van de kortsluiting is vervangen om het probleem op te lossen. Vaak gaat het om een oude waterkoker, een koffiezetapparaat, enzovoorts.

Mocht de kortsluiting het gevolg zijn van twee elektriciteitskabels die tegen elkaar aan zijn komen te liggen, dan kunt u de hulp van onze elektriciens inschakelen. Wij beschikken over handige hulpmiddelen om de bron van de kortsluiting te achterhalen.