Er zijn verschillende klussen op het gebied van elektra, die u zelf uit zou kunnen voeren. In het geval van een nieuw-, aan- of verbouw van uw woning is dit bijvoorbeeld het installeren van stopcontacten en aansluitpunten voor uw verlichting. Hoewel enige handigheid noodzakelijk is voor het uitvoeren van deze klussen, kunt u met instructievideo’s en stappenplannen op internet een heel eind komen. Datzelfde geldt bijvoorbeeld voor een simpelere klus als het daadwerkelijk aansluiten van de verlichting. Bij deze klussen is het erg belangrijk om vooraf te testen of er nog spanning op de elektra staat.
Twijfelt u over uw eigen vaardigheden of wilt u er zeker van zijn dat klussen op een correcte wijze worden uitgevoerd? Schakel in dat geval de hulp van een van onze elektriciens in.
Veilig werken met een spanningsmeter
Om gevaarlijke situaties te voorkomen is het sterk aan te raden om een hulpmiddel te gebruiken voor het meten van de spanning op elektra. Een spanningsmeter is een goed voorbeeld van zo’n hulpmiddel. Op het moment dat u de spanningsmeter tegen een elektrisch geladen onderdeel houdt, zal er een lampje in de spanningsmeter gaan branden. Deze spanningsmeters zijn voor een paar euro te koop bij iedere bouwmarkt. Een voorbeeld aan een spanningsmeter is dat u deze ook als schroevendraaier kunt gebruiken. Vaak heeft de spanningsmeter een vlakke kop.
Werk met geïsoleerd gereedschap
Naast het gebruik van een spanningsmeter is het raadzaam om met gereedschap te werken, wat voorzien is van een geïsoleerd handvat. Onder een geïsoleerd handvat verstaan we een handvat die de elektrische spanning opneemt. Zo zult u in geen geval een schok krijgen als u met het gereedschap werkt. Ook niet als u per ongeluk een elektrisch geladen onderdeel aanraakt met de schroevendraaier of ander gereedschap. Vaak kost gereedschap met een geïsoleerd gereedschap een paar euro meer, maar hiermee wordt veilig werken een stuk eenvoudiger.