Skip to main content

Hoe om te gaan met elektriciteit in de buurt van kinderen

Door 7 mei 2015juli 25th, 2019Blog

Kinderen en elektriciteit, dat lijkt een dodelijke combinatie en dat is het eigenlijk ook. Elektriciteit kan letterlijk dodelijk zijn voor kinderen. Dat kan het uiteraard ook voor volwassenen, maar kinderen zijn kwetsbaarder en hebben bovendien weinig tot geen besef van de gevaren die op de loer liggen als het gaat om werken met elektriciteit.

Hoe kun je een kindveilige omgeving creëren?

stopcontact Het is daarom van belang dat je het kind zoveel als mogelijk beschermt tegen elektriciteit. Je doet dat met name door het kind voortdurend weg te houden van elke vorm van elektriciteit. Denk hierbij aan stopcontacten, maar ook aan verlengsnoeren, elektrische apparatuur en batterijen. Elk van de genoemde voorwerpen kan gevaarlijk zijn voor het kind.

Verder kun je er goed aan doen om verlengsnoeren zo goed als mogelijk weg te werken. Denk hierbij aan het werken met draadloze apparatuur, maar als dat niet mogelijk is aan het zoveel mogelijk wegwerken van de kabels achter bijvoorbeeld de banken en kasten. Op die manier kan een kind niet meer bij de kabels en kan er in principe ook weinig mis gaan.

De stopcontacten kun je beveiligen met zogenaamde afdekplaatjes. Dit zijn plaatjes die in het stopcontact kunnen worden bevestigd, waarna het stopcontact dus verborgen is. Het kind zal dan niet weten dat er een stopcontact achter het plaatje schuilgaat, en geen poging ondernemen om het plaatje te verwijderen en vingers of voorwerpen in de gaten te stoppen. Maar het belangrijkste is en blijft dat je het kind voortdurend in de gaten moet houden.