Skip to main content

Hoe legt u buitenverlichting aan?

Door 19 april 2016Blog

Buitenverlichting kan uw tuin net wat extra’s geven. Het is goed denkbaar dat u wel graag verlichting in uw tuin wilt, maar dat u gewoonweg niet weet hoe u deze verlichting aan moet sluiten. U kunt hiervoor een elektriciën inschakelen, maar dat kost vaak behoorlijk wat geld. Met onderstaande tips kunt u de verlichting zelf aanleggen. Zorg altijd dat u een tekening maakt voordat u begint met de werkzaamheden.

Waterdicht materiaal gebruiken

Als u zelf uw buitenverlichting aan gaat leggen, werk dan altijd met waterdicht materiaal. Indien u dit niet doet, bestaat de kans op kortsluiting. Buitenverlichitng is verkrijgbaar in 12 en 230 volt. Bij lampen van 12 volt moet de stroom met een transformator teruggebracht worden van de oorspronkelijke 230 volt. Lampen van 12 volt zijn een stuk minder gevaarlijk.

Grondkabel aanleggen

Om stroom bij de lampen te krijgen, moet er een grondkabel aangelegd worden. Deze is bestand tegen regenwater en ligt altijd op ongeveer zestig centimeter diepte. Zorg dat de kabel altijd golvend in de geul wordt gelegd. Op deze manier staat de kabel niet onder spanning.

Buitenverlichting verbinden

lantern-989229_960_720 Het verbinden van buitenverlichting gebeurt boven de grond met kabeldozen en onder de grond met kabelmoffen. Voor het verbinden van grondkabels wordt over het algemeen gebruik gemaakt van lasklemmen. Aardekabels worden doorgaans verbonden met kroonsteentjes. Sluit de draden altijd aan op de overeenkomende kleuren. Controleer of de verlichting werkt voordat u alles aflsuit en de geulen dichtgooit.