Skip to main content

Hoe controleert u of de stroom eraf is als u gaat klussen?

Door 30 augustus 2017Blog

Bij de nieuw-, aan- of verbouw van uw woning dient u met verschillende aspecten rekening te houden. Denk bijvoorbeeld aan de plekken waar de leidingen binnen uw woning lopen, de plek waar elektrakabels gelegd zijn, enzovoorts. U moet er immers niet aan denken dat u deze leidingen of kabels tijdens het boren raakt! Daarbij is het van belang dat er geen stroom meer op de elektrakabels staat, als u klussen uitvoert rond deze kabels. U kunt een grote schok krijgen als u de elektrisch geladen kabels per ongeluk aanraakt. Reden genoeg om voorzichtig te werk te gaan!

Hoofdschakelaar in de meterkast controleren

De eerste stap die u kunt zetten om er zeker van te zijn dat er geen stroom op de elektriciteitskabels staat, is het controleren van de hoofdschakelaar in de meterkast. Door de hoofdschakelaar tijdelijk om te zetten worden uw elektriciteitskabels afgesloten. U kunt u veilig aan het uitvoeren van klussen beginnen. Naast de mogelijkheid om de hoofdschakelaar om te zetten kunt u ook individuele stoppen uit de meterkast halen. Let er hierbij goed op, dat u de juiste stoppen verwijdert.

Een spanningsmeter gebruiken

Mocht u klussen uitvoeren aan de aansluitpunten voor uw verlichting of stopcontacten, dan is het gebruik van een spanningsmeter een logischere keuze. Met een spanningsmeter kunt u heel eenvoudig uitzoeken welke onderdelen elektrisch geladen zijn. Op die manier voorkomt u dat u een schok krijgt. U kunt een spanningsmeter bij vrijwel ieder bouwmarkt kopen. Dit is vaak een klein schroevendraaiertje die een lichtje toont als u een elektrisch geladen onderdeel aanraakt. De schroevendraaier zelf beschikt over een geïsoleerd handvat, zodat u de schok niet voelt.

Heeft u hulp nodig bij het uitvoeren van klussen op het gebied van elektra in huis? Schakel in dat geval de hulp van onze elektriciens in!