Skip to main content

Het belang van een centraaldoos

Door 19 mei 2016november 30th, 2016Blog

De naam zegt het eigenlijk al: een centraaldoos wordt over het algemeen centraal in een ruimte bevestigd. In de meeste gevallen is dit in het midden van het plafond. Veel mensen kiezen er voor om een lamp op de centraaldoos aan te sluiten. De centraaldoos vormt een belangrijke schakel bij het aanleggen van elektriciteit in een woning. Het handigste is om de centraaldoos niet dicht te stucen maar open te houden voor eventueel onderhoud.

Stroom verdelen

electric-948208_960_720 De reden dat een centraadoos in het midden van een ruimte wordt geïnstalleerd, is dat vanuit dit punt de stroom naar andere punten in het vertrek loopt. Denk hierbij aan een stopcontact of een lichtschakelaar. De stroom in deze centraaldoos is afkomstig vanuit de meterkast en wordt in dit kastje verdeeld over de andere elektrische aansluitingen.

Bekabeling

Om een stopcontact of lichtschakelaar te voorzien van stroom, worden er kabels aangelegd naar de betreffende punten. Er zijn verschillende kleuren die ieder een andere functie hebben. De geel/groene kabel is de aarde. De stroom komt binnen door de bruine draad en wordt afgevoerd door de blauwe draad. Daarnaast is er nog een zwarte draad. Deze draad verzorgt de stroomaanvoer van een lichtschakelaar naar een lamp.

Aansluiting

Wanneer u zelf de bekabeling aan gaat leggen, moet er alleen spanning staan op de bruine draad. Ga dit niet met uw handen testen, maar gebruik hiervoor een spanningsmeter. Indien u er zelf niet uitkomt, kunt u het beste een elektriciën inschakelen om de elektra alsnog goed aan te sluiten.