Skip to main content

Is de elektra in uw woning veilig aangesloten?

Door 13 juni 2016juli 8th, 2016Blog

In Nederland lopen tal van elektromonteurs rond, maar lang niet iedere monteur weet hoe hij een elektrische instalatie op een veilige manier aan moet sluiten. Volgens brancheorganisatie UNETO-VNI moet de overheid veel scherper zijn op de kwaliteit van elektromonteurs en de kwaliteitseisen voor installatiebedrijven. In een artikel in de Telegraaf uiten vier inspecteurs die verbonden zijn aan de brancheorganisatie hun zorgen over de kwaliteit van elektrische installaties.

Meterkast In het artikel wordt door de inspecteurs aangegeven dat zij geregeld levensgevaarlijke situaties zien. Volgens hen komt dat hoofdzakelijk doordat de elektrische installaties steeds ingewikkelder worden om aan te leggen. En dat terwijl het kennisniveau van de elektromonteurs juist steeds verder afneemt. Hierdoor zouden zij niet meer in staat zijn om op een veilige manier een elektrische installatie in een woning of bedrijfspand aan te leggen. Dit kan uiteindelijk voor gevaarlijke situaties zorgen die door goede scholing te voorkomen zijn.

Veilige elektra

Wanneer u dit artikel leest, gaat u zich ongetwijfeld zorgen maken over de elektrische installatie die bij u is aangelegd. Dat is begrijpelijk, want het kan maar zo zijn dat de monteur die bij u is geweest, ook niet over de juiste kennis en ervaring beschikte om de installatie op een veilige manier aan te leggen. Om er zeker van te zijn dat alle elektra bij u veilig is aangelegd, kunt u een checklist doorlopen. Mocht u toch op problemen stuiten, dan kunt u deze tijdelijk verhelpen en worden mogelijk levensgevaarlijke situaties voorkomen. Ook wanneer u zelf de elektrische installatie heeft aangelegd, is het verstandig om onderstaande punten langs te lopen.

 • Monteur inschakelen
  Wanneer u problemen heeft aan uw elektrische installatie, is het verstandig om er een monteur bij te halen. Aangezien er met stroom gewerkt moet worden, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Zorg dan ook altijd dat de stroom is uitgeschakeld voordat er aan de installatie gewerkt wordt.  Als u geen ervaring heeft met het aanleggen van elektra, is het aan te raden om niet zelf aan de installatie te gaan prutsen maar er een professional bij te halen.
 • Regelmatig controle uit laten voeren
  Aangezien u dagelijks gebruik maakt van elektriciteit, is uw elektrische installatie bijna altijd aan het werk. Iets wat veelvuldig gebruikt wordt, moet natuurlijk ook onderhouden worden. Dit is zo met een fiets, met een auto, maar ook met andere huishoudelijke apparatuur en dus ook met uw elektrische installatie. Indien uw woning of bedrijfspand over een oude elektrische installatie beschikt, kan er het nodige versleten of verouderd zijn. Schakel dan ook regelmatig een installateur in om de installatie te laten controleren. In de meeste gevallen is er met een sticker op de installatie aangegeven wanneer er voor het laatst een controle is uitgevoerd. Is het al lang geleden? Neem dan direct contact op met een elektricien.
 • Verouderde installatie
  Beschikt u over een elektrische installatie van voor 1975? Dan doet u er goed aan om de installatie te voorzien van een aardlekschakelaar of aardlekautomaat. Installaties die na 1975 zijn aangesloten, zijn hier al mee beveiligd. Laat de schakelaar of automaat altijd door een erkende elektricien plaatsen.
 • Aardlekschakelaar testen
  Indien uw elektrische installatie al beschikt over een aardlekschakelaar, is het van belang om deze geregeld te testen. Idealiter doet u dit twee keer per jaar. Wanneer u de ‘T-knop’ indrukt, moet de elektrische installatie automatisch worden uitgeschakeld. Als dit niet het geval is, moet u direct contact zoeken met een elektricien. Kunt u de testknop niet vinden? Kijk dan eens in de gebruiksaanwijzing. Deze moet altijd in de buurt van uw elektrische installatie te vinden zijn.
 • Ventilatie
  Elektrische aansluitingen worden vrijwel altijd warm en moeten die warmte kwijt kunnen. Hiervoor is er door de fabrikant vaak een ventilatiemogelijkheid ingebouwd. Zorg er te allen tijde voor dat het apparaat goed kan ventileren. U moet dus nooit een ventilatierooster afsluiten. Daarnaast is het van belang dat er voldoende ruimte rondom een apparaat is.  Voorkom ook het ophopen van stof bij het rooster, dit kan de doostroom van lucht bemoeilijken.
 • Weinig verlengsnoeren
  Het gebruik van verlengsnoeren kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Zorg dan ook altijd dat het snoer alleen gebruikt wordt voor apparaten in dezelfde ruimte. Ga dus geen verlengsnoer inpluggen in de keuken voor een apparaat dat in de woonkamer gebruikt wordt.
 • Blijf van kapotte stoppen af
  Is er een stop doorgeslagen? Ga hier nooit zelf mee prutsen. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de ingebouwde veiligheidsmaatregelen beschadigd raken en niet meer werken. Haal er in dit geval altijd een elektricien bij.

Gevaar een stap voor

Wanneer u de bovenstaande checklist langsloopt, bent u gevaarlijke situaties een stap voor. Ga dus nooit aan een installatie zitten prutsen waar nog stroom op staat en blijf alstublieft van kapotte stoppen af. Zorg er verder voor dat uw elektrische installatie regelmatig gekeurd wordt door een elektricien. Overweeg bij een installatie van voor 1975 om een aardlekschakelaar of –automaat te laten plaatsen. Indien er elektra aangelegd moet worden, doet u er goed aan om dit door een  professionele, ervaren en goed geschoolde elektricien te laten doen. Op deze manier weet u nagenoeg zeker dat uw elektrische installatie op een veilige manier wordt aangelegd.