Skip to main content

Bestaande bekabeling in muren opsporen

Door 11 juli 2018juli 25th, 2019Blog

Kleine boorwerkzaamheden in uw woning kunnen grote gevolgen hebben. Dit geldt in het bijzonder, wanneer u tijdens het boren van gaatjes in muren een leiding of elektriciteitskabel raakt. Mocht u een waterleiding raken, dan zal dit al snel voor een lekkage achter uw muur zorgen. Iets wat u voorkomt door vooraf een leidingzoeker te gebruiken! De leidingzoeker geeft een piepend signaal af, op het moment dat u in de buurt van de waterleiding zit. Ook kunt u op de bouwtekening van uw woning achterhalen, hoe de leidingen getrokken zijn bij het leggen hiervan.

In het geval van elektriciteitskabels is dit doorgaans lastiger. Deze kabels staan lang niet altijd, vaak zelfs zelden, op de bouwtekening van een woning. Dit maakt het lastig om te bepalen hoe deze kabels lopen.

Elektrakabels in een PVC-buis achterhalen

elektricien gereedschap Wanneer de kabels tussen uw muren in door een PVC-buis lopen, is het achterhalen hiervan relatief simpel. U kunt in dit geval een trekveer gebruiken, om te kijken hoe de PVC-buis loopt. Vaak worden deze buizen horizontaal of verticaal gelegd. De kans op kleine bochten in de buizen is erg klein. Zo kunt u met een veilig gevoel beginnen aan de boorwerkzaamheden binnen uw woning. Let wel, het gebruik van de trekveer zal alleen mogelijk zijn als u ergens in huis toegang heeft tot het netwerk aan PVC-buizen.

Spoor elektriciteitskabels op met een spanningszoeker

Net zoals u voor het opsporen van waterleidingen een leidingzoeker kan gebruiken, kan een soortgelijk apparaat worden ingezet voor het opsporen van elektriciteitskabels. Een dergelijke spanningszoeker kan bij de meest bouwmarkten voor enkele tientallen euro’s worden aangeschaft. Net als de leidingzoeker, zal dit apparaat een signaal geven als u zich in de buurt van een elektrakabel bevindt. Boor ruim om deze kabels heen, om er zeker van te zijn dat u ze niet raakt. Mocht u een kabel raken, dan zal dit voor een stroomstoring zorgen.

Hulp van een elektricien inschakelen

Besteedt u de boorwerkzaamheden of het achterhalen van de elektrakabels liever uit aan een gespecialiseerde partij? Schakel in dat geval onze elektricien in Amsterdam in! Wij beschikken over verschillende hulpmiddelen en een ruime ervaring, om de elektrakabels voor u te achterhalen. Zo is de kans op een kortsluiting of stroomstoring in huis minimaal.