Skip to main content

Bedrading voor een nieuwe groepenkast aanleggen

Door 15 november 2016Blog

Elektriciteit komt via de meterkast de woning binnen. Eerst loopt deze energie door de elektriciteitsmeter en vervolgens wordt de stroomvoorziening via de groepenkast verdeeld naar verschillende delen van de woning. De verdeling in groepen zorgt ervoor dat de stroom gelijkmatig verdeeld wordt. In delen van de woning waar veel stroom verbruikt wordt heb je vaak de beschikking over meerder groepen. Zo lopen meestal twee afzonderlijke groepen naar de keuken waar meerdere elektrische apparaten gebruikt worden. In een keuken gebruiken we apparaten die zoveel stroom verbruiken dat deze op een aparte groep moeten worden aangesloten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een elektrische kookplaat.

Wanneer een nieuwe groep aan laten leggen?

Bij de bouw van een woning wordt ingeschat hoe de stroom door de verschillende ruimtes verdeeld moet worden. In de meeste gevallen is dit voor iedere ruimte meer dan voldoende. De situatie kan echter veranderen en we gebruiken tegenwoordig steeds meer elektrische apparaten in huis. Het zou daardoor kunnen voorkomen dat bij het aanzetten van een nieuw apparaat de stoppen in de groepenkast doorslaan. Dit is een teken dat er teveel stroom door een bepaalde groep verbruikt wordt. Wanneer dit een aantal keer voorkomt dan is het tijd om een nieuwe groep aan te laten leggen.

Bedrading aanleggen vanuit groepenkast

Het aansluiten van een nieuwe groep in de groepenkast kan soms noodzakelijk zijn om te zorgen voor voldoende stroomvoorziening. Wanneer deze groep in de groepenkast is aangesloten moet je vervolgens vanaf dit punt bedrading door de woning aanleggen. Deze bedrading loopt naar een centraaldoos in het gedeelte van de woning waar je extra stroom nodig hebt. Vanaf de centraaldoos lopen vervolgens elektrische draden naar de verschillende aansluitingen. Dit kunnen lichtpunten, schakelaars en stopcontacten zijn. Omdat het aanleggen van een nieuwe groep vereist dat er werkzaamheden in de groepenkast worden verricht kan je deze taak het beste aan een elektricien overlaten.