Skip to main content

Aardlekschakelaar aansluiten

Door 1 augustus 2018Blog

Een onmisbaar element binnen de meterkast in huis is de aardlekschakelaar. Om de aardlekschakelaar aan te kunnen sluiten, heeft u voldoende vrije modules nodig in uw bestaande groepenkast. Mocht u een oud model aardlekschakelaar willen vervangen, dan kunt u de hierbij vrijgekomen modules gebruiken voor het plaatsen van de nieuwe aardlekschakelaar in uw meterkast. Het is afhankelijk van het type aardlekschakelaar dat u wilt plaatsen, hoeveel van deze modules vrij moeten zijn. Een aardlekschakelaar kan worden aangeboden voor een 1-faseaansluiting (2-polig) en voor een 3-faseaansluiting (4-polig).

Heeft u weinig ervaring met het uitvoeren van elektra klussen? Schakel in dat geval de hulp van onze elektriciens in Amsterdam in voor het plaatsen van een aardlekschakelaar. Dit is bepaald geen eenvoudige klus, die op een correcte wijze moet worden uitgevoerd om complicaties te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan een kortsluiting of een stroomstoring die kan ontstaan, als de aardlekschakelaar niet op de juiste wijze aangesloten wordt in de meterkast.

Het gebruik van de juiste elementen en draden

Zoals reeds beschreven werd, heeft u de keuze uit een 2- en 4-polige aardlekschakelaar. Vaak wordt dit aangeduid met de afkortingen 2P en 4P. Een 3-faseaansluiting kan aantrekkelijk zijn, wanneer u een grootstroomverbruiker in huis wilt gaan gebruiken. Een elektrisch kooktoestel is hier een voorbeeld van.

Bij het aansluiten van een 2- en 4-polige aardlekschakelaar heeft u doorgaans voldoende aan een draad van 4 vierkante millimeter. Mocht u de aardlekschakelaar op de hoofdschakelaar aansluiten, is een draad van 6 vierkante millimeter noodzakelijk. Op internet vindt u hier meer informatie over.

Aantal groepen op de aardlekschakelaar aansluiten

Houd er rekening mee, dat u bij het aansluiten van de aardlekschakelaar maximaal vier groepen per schakelaar aan mag sluiten. Het is logischerwijs wel toegestaan om minder dan vier groepen aan te sluiten. De kracht- en fornuisgroep zijn voorbeelden van groepen die op een aardlekschakelaar moeten worden aangesloten. Mocht u twijfelen over de meest geschikte manier van het aansluiten van de aardlekschakelaar, dan kunt u onze elektricien om advies vragen. Met de ruime ervaring die wij door de jaren heen hebben opgedaan, kunnen we u altijd van passend advies voorzien in dit soort situaties.