Is mijn woning geschikt voor het aansluiten van zonnepanelen?

By 19 maart 2018 juli 6th, 2018 Blog

Steeds meer woningbezitters overwegen het laten plaatsen van zonnepanelen op het dak van hun woning. Door voor het gebruik van zonnepanelen te kiezen wordt u uw eigen energieleverancier. Via een omvormer in uw woning wordt de door u opgewekte groene stroom aan het elektriciteitsnet geleverd. Het is afhankelijk van het aantal zonnepanelen wat u gebruikt, of deze omvormer direct in het stopcontact gestoken kan worden. Vaak geldt dat men de omvormer in het stopcontact kan steken bij een maximum van drie 2.25 Ampère zonnepanelen. Wanneer er sprake is van een groter aantal zonnepanelen, zal er een directe kabel tussen de omvormer en de meterkast gelegd moeten worden.

Aansluiting van een omvormer op de meterkast

De zonnepanelen zelf hoeven dus niet op de meterkast te worden aangesloten. Wanneer u meer dan drie zonnepanelen gebruikt, zal de omvormer op een eigen aardlekautomaat in de meterkast worden aangesloten. In veel gevallen moet deze aardlekautomaat nieuw geplaatst worden en kan deze op een bestaande groepenkast worden aangesloten. In sommige gevallen wordt er gekozen voor het gebruik van een miniverdeler naast een bestaande groepenkast in uw meterkast.

Gebruik van een pv-verdeler

Mocht u de omvormer in de buurt van een wasmachine of een vrije groep willen plaatsen, dan kan dit door gebruik te maken van een pv-verdeler. Het uitbreiden van de meterkast is in dit geval niet noodzakelijk. Bij een pv-verdeler wordt er een compacte groepenkast gebruikt, die voorzien is van een automaat voor de zonnepanelen. Ook kan zo’n compacte groepenkast van een stopcontact worden voorzien, om de wasmachine te kunnen blijven gebruiken.

Hulp bij het aansluiten van zonnepanelen

Het aansluiten van zonnepanelen is geen eenvoudige klus. Men raadt woningbezitters dan ook ten zeerste aan om hier de hulp van een specialist voor in te schakelen. Onze elektriciens kunnen u helpen bij het installeren van de omvormer in uw woning. Evenals dat wij u graag helpen bij het plaatsen van de pv-verdeler in huis. De installatie van de nieuwe zonnepanelen zal in veel gevallen door de leverancier van de zonnepanelen worden gedaan. Mocht dit niet het geval zijn, dan kunnen onze elektriciens u ook hierbij van dienst zijn.